Geschiedenis

Vandaag de dag is Leurs Zand- en Grindhandel al 25 jaar van Carlo Leurs, maar het bedrijf heeft een nog veel verdere geschiedenis. Leurs Zand- en Grindhandel is opgestart in het begin van de twintigste eeuw door Rijk Leurs en sinds 1951 gevestigd op de Achterdijk in Ouderkerk aan de Amstel. De loskade was aan de Amstel ter hoogte van de Driemond en stond bekend als ‘De Helling’. Rijk heeft het bedrijf overgedragen aan zijn zoon Manus Leurs en Manus in 1973 aan zijn zoons Rijk, Piet en Henk Leurs. Rijk was de vrachtwagenchauffeur, broer Henk de stratenmaker van de drie en Piet de schipper. Piet voer dagelijks heen en weer door de grachten naar het Amsterdamse IJ om zand te halen. ’s Morgens om half zes weg en dan was hij meestal rond half tien weer vol met zand terug. In drukke tijden werd het schip dan meteen gelost (ongeveer 100 kuub) en dan ging hij rond twaalf uur vaak nog een keer zand halen. Later werd dit allemaal te kostbaar en werd er zand bij De Haan gehaald bij de losplaats aan de Amsteldijk Noord.

Hans Leurs, de zoon van Rijk, heeft van 1983 tot 1995 bij de zand- en grindhandel gewerkt, maar moest het zware werk staken door een hernia. Het bedrijf en de naam Leurs zou dan ophouden te bestaan.

Nadat Hans Leurs is gestopt bij de firma van zijn vader en zoons, is neef Carlo Leurs in het voorjaar van 1995 als ZZP-er bij Rijk en Piet gaan werken met de afspraak het bedrijf over te kunnen nemen. Piet was op het laatst alleen nog werkzaam, Rijk was om gezondheidsredenen al gestopt met werken. Piet kon slecht afscheid nemen van ‘zijn kindje’, maar 1 januari 1997 was het dan toch zover. Carlo neemt de vrachtwagen, bedrijfswagen, mobiele kraan, kleingereedschap en de klantenkring over. Piet ging op dit moment als ZZP-er in de rol van chauffeur bij Carlo aan de slag. Tot aan zijn overlijden, is Piet bij Carlo werkzaam geweest. Toen Carlo het bedrijf overnam, is het bedrijf verhuisd van De Helling naar de werf van Tom Timmer in de Ronde Hoep Oost. Daarna werd al snel verhuisd naar de Polderweg 16 en sinds 2018 is het bedrijf gevestigd op de Ambachtenstraat 28. Leurs Zand- en Grindhandel neemt op 1 april 2018 Rioolservice Ouder-Amstel over.

Heden

Tegenwoordig wordt Leurs Zand- en Grindhandel gerund door Carlo Leurs. Het bedrijf van Carlo doet veel meer dan alleen het leveren van zand, grind en grond. Het bedrijf voert (mede dankzij het veelzijdige team) ook veel straat-, grond-, sloop- en rioolwerkzaamheden uit. Ze beschikken over eigen materieel en gereedschappen die nodig zijn om deze werkzaamheden uit te voeren.

Op de foto is van het huidige team van Leurs Zand en Grindhandel te zien. Van links naar rechts: René Nieuwendijk. René is sinds 1998 in dienst en is een man die dag en nacht klaarstaat voor het bedrijf. Zoon Mike Leurs is sinds 2020 in dienst en rijdt op de vrachtwagen. Carlo Leurs en zijn vrouw Myra Leurs-Van Dijk. Myra is de steun en toeverlaat van Carlo en doet onder andere de administratie. Naast Myra staat Gerard de Jong. Ook op Gerard kan het bedrijf bouwen, voor Gerard is niets te gek.